Marjat saa myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi työkseen

02.07.2018  |  Uutiset

Jos keräät luonnonvaraisia marjoja ravinnoksi ja myyt ne itse, myynnistä saatu tulo on verovapaata. Jos saat marjojen poiminnasta palkkaa, tulo on veronalaista, Verohallinto muistuttaa.

Verovapaata tuloa

Voit myydä verovapaasti jokamiehen oikeudella poimitut marjat itse torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista.

Saat myydä marjat verovapaasti myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu.

Veronalaista tuloa

Jos olet tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä saamasi korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan. Viljeltyjen marjojen poiminnasta saatu tulo on aina palkkaa. 

Verovapaasti myytäviä luonnontuotteita ovat ainoastaan kävyt, marjat ja sienet sekä kasvit tai niiden osat. Mahlaa, pettua ja kuusenkerkkää pidetään verovapaasti myytävissä olevina kasvin osina. Pakurikääpä ja muut käävät ovat sieniä, joten myös ne voivat olla verovapaasti myytäviä luonnontuotteita. Lisätietoa luonnontuotetulojen verotuksesta

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.