Taloyhtiö teettää kattoremontin – saako osakas remontista kotitalousvähennyksen?

27.06.2019  |  Verojuristi vastaa

Asun asunto-osakeyhtiössä, joka muodostuu viidestä erillisestä omakotitalosta. Hoidan itse isännöinnin. Taloyhtiöön on tulossa kattoremontti.

Jokainen osakas maksaa remontin joko omalla henkilökohtaisella lainallaan tai säästöillään. Remonttifirma lähettää jokaiselle oman henkilökohtaisen laskun. Voinko saada kotitalousvähennystä remontista?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Et voi saada, ellei yhtiö ole yhtiöjärjestyksessään määrännyt katon kunnossapitovastuuta osakkaille. Sen lisäksi, että osakkaat maksavat laskun remonttifirmalle tulee myös katon kunnossapitovastuun kuulua osakkaiden vastuulle, jotta osakkaat voivat saada kotitalousvähennyksen. 

Asunto-osakeyhtiölaissa on olettamasäännökset kunnossapitovastuun jakautumisesta. Jos niistä poiketaan, tulee asiasta olla määräys yhtiöjärjestyksessä. Yhtiöjärjestyksen kunnossapitovastuuta koskevat määräykset pitää rekisteröidä kaupparekisteriin ennen töiden aloittamista, jotta yhtiöjärjestysmääräyksellä osakkeenomistajan vastuulle siirrettyjen kunnossapitotöiden kustannuksista voisi saada kotitalousvähennystä.

Jos kunnossapitovastuu katosta kuuluu yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaille ja he maksavat laskun suoraan remonttifirmalle, saa työn osuudesta vähennyksen, kunhan kotitalousvähennyksen muut edellytykset, muun muassa yrityksen kuuluminen ennakkoperintärekisteriin, täyttyvät. 

Yhtiökokouksen päätöksen tai yhtiössä noudatetun käytännön perusteella ei siten voi saada kotitalousvähennystä työkustannuksista, jotka kuuluvat yhtiön vastuulle.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.