Verotetaanko omien tavaroiden myyntiä?

20.02.2014  |  Verojuristi vastaa

Myyn omia tavaroitani nettihuutokaupassa.  Pitääkö minun ottaa verotus huomioon jossain vaiheessa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

(20.2.2014) Omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston myyntiä ei veroteta, kun tällaisen omaisuuden luovutuksista verovuonna saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5 000 euroa/myyjä.

Käytännössä siis vähäistä koti-irtaimistoon kuuluvien tavaroiden myyntiä ei veroteta.

Käytetyn tavanomaisen koti-irtaimen myynnistä ei liioin yleensä tule voittoa, mutta jotta tämän asian pystyisi todistamaan, täytyisi jäljellä olla ostokuitti tai muu luotettava selvitys omaisuuden hankintamenosta kuten hankintahinnasta.

Ilman selvitystä hankintamenosta, saa myyntihinnasta kuitenkin aina vähentää vähintään 20 prosentin hankintameno-olettaman, jolloin voitoksi muodostuu 80 prosenttia kauppahinnasta.

Voit siis myydä tavanomaista koti-irtaimistoon kuuluvaa tavaraa 6 250 eurolla, jos käytät 20 prosentin hankintameno-olettamaa. Vasta tuolloin 5 000 euron verovapaa luovutusvoitto/myyjä on täynnä.

Nettihuutokaupat ovat varsin suosittuja. Siksi on syytä korostaa, että verovapaus koskee vain omassa tai perheen käytössä ollutta tavanomaista koti-irtainta.

Jos toiminta on ammattimaista käytettyjen tavaroiden ostoa ja myyntiä, ovat tulot kokonaisuudessaan veronalaista tuloa. Tällöin tietysti kulut voidaan vähentää tulosta.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.