Onko myyntivoittoni verovapaa?

02.02.2017  |  Verojuristi vastaa

Olen myynyt tappiollisia pörssiosakkeita, joiden hankintahinta oli 1 050 euroa. Myin osakkeet 90 eurolla. Verottajan ohjeen mukaan voin käyttää 960 euron luovutustappion vähennyksenä luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista, kuten esimerkiksi pääomatulona verotettavista osinkotuloista, koska osakkeiden hankintahinta oli yli 1 000 euroa.

Tämän lisäksi olen myynyt 900 eurolla voitollisia osakkeita, joten vuoden 2016 myyntitulot jäävät alle 1 000 euroon. Myyntivoitostani ei ilmeisesti mene luovutusvoittoveroa?

En ole myynyt mitään muuta omaisuutta vuonna 2016.

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Myymäsi omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat 990 euroa, joten ne jäävät alle verovapauden rajana olevan tuhannen euron. Voittosi on siis verovapaa.

Tappiolla myymiesi osakkeiden hankintahinta on suurempi kuin tuhat euroa, joten tappio on luovutusvoittosi verovapaudesta huolimatta vähennyskelpoinen.

Tuloverolain mukaan luonnollisen henkilön tai kuolinpesän saama omaisuuden luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat enintään 1 000 euroa. Tällaisen omaisuuden myynnistä aiheutunut tappio ei ole liioin vähennyskelpoinen, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.