Saako kuolinpesä kotitalousvähennyksen?

19.10.2017  |  Verojuristi vastaa

Äitini kuoli viime vuoden lopulla. Hän oli ehtinyt tilata kotiinsa remontin, joka oli myös aloitettu hänen vielä eläessään.

Remontti valmistui kuitenkin vasta kuluvan vuoden puolella, ja samoin lasku siitä tuli äidin kuolinpesän maksettavaksi vasta tänä vuonna. Voiko äitini kuolinpesä saada kyseisen remontin kuluista kotitalousvähennyksen? 

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Kyllä voi. Jakamaton kuolinpesä on erillinen tuloverovelvollinen, mutta pääsääntöisesti kuolinpesä ei voi saada kotitalousvähennystävähennystä. Poikkeus tähän pääsääntöön on kuitenkin vainajan kuolinvuoden ja sitä seuraavan vuoden verotus.

Selvää on, että kuolinvuodelta kotitalousvähennys myönnetään kuolinpesälle tilanteessa, jossa henkilö on vielä eläessään tilannut ja maksanut vähennykseen oikeuttavan työn. 

Vähennys voidaan myöntää myös, jos henkilö on eläessään sitovasti tilannut kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, se on aloitettu henkilön vielä ollessa elossa mutta se on valmistunut vasta hänen kuoltuaan. Jos työ ehditään maksaa vielä kuolinvuonna, kotitalousvähennys tehdään vainajan kuolinvuoden verotuksessa.

Verohallinnon ohjeen mukaan vähennys voi tällaisissa tilanteissa tulla poikkeuksellisesti vähennettäväksi myös kuolinvuotta seuraavana vuotena. Tällä viitattaneen juuri kysymyksesi kaltaiseen tapaukseen, jossa vainajan eläessä aloitettu työ maksetaan vasta seuraavan vuoden puolella. 

Äitinne kuolinpesä voi siis vaatia kuluvan vuoden eli remontin maksuvuoden verotuksessaan kotitalousvähennystä äitinne kodin remonttikuluista. Toivottavasti kuolinpesällänne on tänä vuonna tuloja (esimerkiksi pääomatuloja), joiden veroista kotitalousvähennyksen voi hyödyntää.

Muidenkin vähentämisedellytysten kuten esimerkiksi yrityksen tai yrittäjän ennakkoperintärekisteröinnin on oltava kunnossa vähennyksen saamiseksi.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.