Asunnon myynti 21.3.2019

Asunto välillä vuokralla – vaikuttaako vuokraus asumisaikaan?

Omistan täysi-ikäisen lapseni kanssa kiinteistöyhtymän puoliksi. Kiinteistöyhtymään kuuluu kaavatontin maapohja ja yksi omakotitalo. Olen asunut talossa, ja se on ollut kotini vuoden, joten reilun vuoden kuluttua saisin myydä oman osuuteni verovapaasti, jos tekisin myynnissä voittoa.  

Poikani asuu muualla, ja hän haluaisi vuokrata omaa puolikastaan. Katkeaako asumisaikani kuluminen, joka on yksi oman asunnon verovapaan luovutuksen edellytys, jos hän vuokraakin koko kohteen luvallani muutamaksi viikoksi, kun olen matkoilla?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä katkeaa. Jos asunto annetaan vuokralle, Verohallinnon nykyisen käsityksen mukaan yhtäjaksoinen käyttö omana asuntona päättyy. 

Kun myyt osuutesi asunnosta, voittosi on verotonta vain, jos asunnon omistajana olet käyttänyt omistamaasi asunnon osaa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti kaksi vuotta omana tai perheesi vakituisena asuntona.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vuokraan asunnon pojalleni – onko asuntokauppa verovapaa?

Ostin asunto-osakkeen. Olen suunnitellut, että vuoden asumisen jälkeen vuokraankin sen aikuiselle pojalleni. Sisältyykö vuokrasopimuksella asuvan pojan asumisjakso kahden vuoden asumisaikaan, jolloin oman asunnon myymisestä ei tule veroseuraamuksia? Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakarivastaa:...

Lue lisää

Miten perinnöksi saamani asunnon myyntivoittoa verotetaan?

Olen perinyt tädiltäni asunto-osakkeen (osuuteni on 1/5 asunnosta). Kuolinpesää ei ole vielä jaettu. Olen kuullut, että perintöasunnosta ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa, jos on asunut asunnossa vähintään 2 vuotta. Olen asunut tässä perityssä asunnossa aikanaan yhteensä 12 vuotta. Verojuristi...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!