Asunnon myynti 29.10.2020

Onko yksiön myyntivoitosta maksettava veroa?

Ostin sijoitusasunnon vuonna 2008. En ole itse asunut tässä yksiössä, mutta aikuinen tyttäreni asui siinä vuodesta 2013 vuoteen 2016. Hän maksoi asunnosta käypää vuokraa.

Asunnon arvo on noussut ostohetkestä. Onko minun maksettava veroa myyntivoitosta, jos nyt myyn asunnon? Miten paljon veroa on maksettava?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Asunnosta saatava myynti- eli luovutusvoitto on sinulle veronalaista pääomatuloa. Täysi-ikäisen lapsen asuminen vähintään kahden vuoden ajan omistamassasi asunnossa ei oikeuta verovapaaseen oman asunnon luovutukseen.

Perheellä voi olla kaksi vakituista asuntoa, jos perheen alaikäinen lapsi tai useampi alaikäinen lapsi asuu peräkkäin vanhempien omistamassa asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Lasten pitää olla alaikäisiä koko kahden vuoden asumisajan, jotta verovapaussäännöstä voidaan soveltaa.

Asunnostasi saatava luovutusvoitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta ostohinta varainsiirtoveroineen, myyntikulut kuten välityspalkkio, vuokratuloista vähentämättä olevat perusparannusmenot ja mahdolliset perityt sekä rahastoidut pääomavastikkeet.

Vaihtoehtoisesti voit vähentää myyntihinnasta 40 prosenttia hankintameno-olettamana, koska olet omistanut asunnon jo 10 vuotta, jos tämä laskutapa on sinulle edullisempi. Tällöin et voi vähentää mitään kuluja, ja voittosi on tasan 60 prosenttia myyntihinnasta.

Luovutusvoittosi verotetaan yhdessä kaikkien verovuonna saamiesi pääomatulojen kanssa. Pääomatuloista maksetaan veroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti. Ylittävästä osasta vero on  34 prosenttia.     

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko asuntokauppani myyntivoitto verovapaa?

Omistamme puolisoni kanssa yhteisesti asunnon toisella paikkakunnalla. Puolisoni on asunut viikot tässä asunnossa koko sen omistusajan (10 vuotta) ollessaan työssä kyseisellä paikkakunnalla. Onko mahdollinen myyntivoitto kokonaan verovapaa vai tuleeko minun maksaan osuudestani (50 %) myyntivoiton...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki