Asunnon myynti 2.11.2023

Myyn perimäni asunnon – miten hankintamenoni lasketaan?

Olen perinyt asunnon isältäni. Leskiäidilläni oli asuntoon elinikäinen hallintaoikeus. Hän luopui myöhemmin hallintaoikeudestaan, ja olen maksanut luopumisesta lahjaveron. Nyt aion myydä asunnon. Miten hankintamenoni lasketaan?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Hankintameno muodostuu perintöveroarvosta ja hallintaoikeuden lahjaverotusarvosta. Olet saanut asunnon omistusoikeuden perinnöksi ja myöhemmin sen hallintaoikeuden lahjaksi. Hankintamenosi lasketaan tällöin siten, että asunnon perintöverotusarvosta vähennetään perintöverotuksessa käytetty hallintaoikeuden arvo (eli perintöverotuksessa saamasi ns. hallintaoikeusvähennys) ja sen tilalle lisätään hallintaoikeuden arvo lahjaverotuksessa.

Jos kuitenkin hallintaoikeuden arvo myöhemmässä lahjaverotuksessa on pienempi kuin aikoinaan perintöverotuksessa saamasi hallintaoikeusvähennys, hankintameno on alkuperäinen perintöverotusarvo kokonaisuudessaan ilman, että sitä pienennetään hallintaoikeuden arvolla.

Esimerkki: Perinnöksi saamasi kiinteistön arvo on perintöverotuksessa ollut 200 000 euroa. Leski sai kiinteistöön elinikäisen hallintaoikeuden, jolloin lesken iän perusteella laskettu hallintaoikeusvähennys eli hallintaoikeuden arvo on ollut 50 000 euroa. Sinua on perintöverotettu 150 000 eurosta.

Myöhemmin leski luopui hallintaoikeudesta, jolloin hallintaoikeuden arvo oli 60 000 euroa, ja olet maksanut lahjaveron tästä summasta. Kun nyt myyt kiinteistön, hankintamenosi on 150 000 e + 60 000 e = 210 000 e.

Aihepiiriä on käsitelty Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Hallintaoikeus omaisuuden luovutuksen verotuksessaVaikeaan asiaan on ohjeessa myös 40 erilaista esimerkkiä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki