Kuolinpesän verotus 5.12.2019

Miten kuolinpesä voi hyödyntää vainajan kuolinvuoden luovutustappiota?

Olen iäkäs ja minulla on tappiollisia pörssiosakkeita. Onko perillisilleni verotuksellista hyötyä luovutustappiosta, jos ehdin myydä tappiolliset osakkeet samana vuonna kuin kuolen?

Verojuristi Janne Sorsa vastaa:

Kyllä on, mikäli kuolinpesällä on verotettavia pääomatuloja, joista hyödyntää syntyneet tappiot. Kuolinvuodelta jakamatonta kuolinpesää verotetaan sekä vainajan että kuolinpesän tuloista. Luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti kuolinpesän verotettavista luovutusvoitoista ja sen jälkeen muista pääomatuloista sinä vuonna, kun luovutustappiot ovat syntyneet.

Mikäli kuolinvuonna syntynyttä luovutustappiota ei ole mahdollista vähentää niiden syntymisvuonna luovutusvoitoista tai pääomatuloista, vahvistetaan jäännös verovuoden luovutustappioksi. Kuolinvuoden aikana syntyneet luovutustappiot ovat vähennettävissä kuolinpesän verotuksessa viiden vuoden ajan riippumatta siitä, ovatko luovutustappiot syntyneet kuolinvuonna ennen kuolemaa vai vasta vainajan kuoleman jälkeen. Tappiot vähennetään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat syntyneet.

Kuolinvuoden jälkeen kuolinpesä ei enää saa vähentää kuolinvuotta edeltäviä vainajan luovutustappioita.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten vainajan luovutustappiot vähennetään?

Isäni kuoli vuonna 2017 ja perin kahden siskoni kanssa hänen omaisuutensa. Isältäni jäi tuloverotuksessa käyttämättä omaisuuden myynnistä syntyneitä luovutustappioita vuosilta 2015 ja 2016. Voimmeko hyödyntää näitä luovutustappioita isämme jakamattoman kuolinpesän tuloverotuksessa tai minun...

Lue lisää

Milloin tappion pääsee vähentämään?

Kun osakeyhtiön osakkeet menettävät arvonsa yhtiön konkurssin vuoksi, arvonmenetys rinnastetaan osakkeenomistajan verotuksessa luovutustappioon. Tappion pääsee vähentämään vasta, kun menetys on lopullinen. Milloin näin on? Verotuksessa luovutustappioon rinnastetaan tuloverolain mukaan myös...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki