Myyntivoitot ja -tappiot 30.11.2017

Miten rahasto-osuudella maksettua autokauppaa verotetaan?

Aion ostaa ystävältäni käytetyn henkilöauton. Hänelle kelpaisi maksuksi noin 8 000 euron arvoinen sijoitusrahasto-osuuteni. Merkitsin rahaston viisi vuotta sitten 6 000 eurolla. Miten minua verotetaan, jos maksan auton rahasto-osuudella?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Jos maksat kauppahinnan rahasto-osuudella, sinulle tulee 2 000 euron myyntivoitto sijoitusrahaston luovutuksesta. 

Tämä on seurausta siitä, että suunnittelemassanne kaupassa tapahtuu vaihto, koska maksuvälineenä käytetään muuta kuin rahaa. Vaihdossa on kaksi ostajaa ja kaksi myyjää. Sinä ostat auton rahastolla ja ystäväsi rahaston autolla. Vaihto on vastikkeellinen oikeustoimi, joka laukaisee myyntivoiton verotuksen.

Myyntivoitto on veronalaista pääomatuloa. Verovelvollisen pääomatuloista maksetaan pääomatuloveroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävästä osasta vero on 34 prosenttia. Todettakoon vielä, että sijoitusrahasto-osuutta ei pidetä varainsiirtoverolain tarkoittamana arvopaperina, joten varainsiirtoveroa ei mene.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Rahastosäästäminen

Rahastosäästämisessä sijoitusrahastoa hoitava rahastoyhtiö kerää yksityishenkilöiden ja yhteisöjen varoja yhteen ja sijoittaa ne rahaston sääntöjen mukaisesti markkinoille, lähinnä pörssiosakkeisiin ja muihin arvopapereihin. Sijoitusrahaston varat jakautuvat yhtä suuriin osuuksiin, ja rahaston...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki