Myyntivoitot ja -tappiot 17.1.2019

Eri ajankohtina hankitut pörssiosakkeet myyntiin – miten lasken luovutusvoiton?

Olen ostanut erään pörssiyhtiön osakkeita useina eri vuosina. Aion nyt myydä kaikki osakkeet kerralla. 

Voiko eri aikoina hankittuja osakkeita myydessä käyttää hankintameno-olettamaa vain osaan myynneistä, kun lasken luovutusvoittoa, vai pitääkö hankintameno-olettamaa käyttää koko pottiin, kun myyn kaikki osakkeet kerralla?

Verojuristi Harri Rajala vastaa: 

Eri aikaan hankittujen osakkeiden myynnistä syntynyt luovutusvoitto tai -tappio lasketaan erikseen. Tiettynä ajankohtana hankittuja osakkeita myydessä voi käyttää hankintameno-olettamaa, vaikka samaan aikaan myisi samanlaisia, mutta eri aikaan hankittuja osakkeita, joihin hankintameno-olettamaa ei kannata käyttää. 

Ostohinnan ja voiton hankkimiskulujen sijaan myyntihinnasta voidaan vähentää niin sanottu hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on aina vähintään 20 % myyntihinnasta. Jos olet omistanut osuuden yli 10 vuotta, myyntihinnasta voi vähentää 40 %. Hankintameno-olettaman lisäksi ei enää saa vähentää todellista ostohintaa ja kuluja, vaan hankintameno-olettama on vaihtoehto niiden vähentämiselle.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Osakeannista saatu osake myyntiin

Miten lasketaan hankintahinta sekä luovutusvoitto tai -tappio, kun sijoittaja myy osakeannista merkitsemiään arvopapereita pörssissä? Julkisesti noteerattujen arvopapereiden luovutuksiin liittyy monia erityissäännöksiä. Yksi niistä on, että osakeannissa merkittyjen osakkeiden ja vanhojen osakkeid...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!