Myyntivoitot ja -tappiot 29.12.2022

Autotallista voittoa, asunnosta tappiota – voiko asuntokaupan tappion vähentää autotalliosakkeen voitosta?

Leskiäitini ja isäni jakamaton kuolinpesä omistivat yhdessä asunto-osakehuoneiston ja autotalliosakkeen (50 % / 50 %). Asunto oli koko omistusajan vuokrattuna. 

Molemmat osakkeet myytiin samaan aikaan samalle ostajalle. Asunto-osakkeesta syntyi luovutustappiota ja autotalliosakkeesta tuli voittoa. Yhtiöjärjestyksen mukaan autotalliosakkeen sai myydä erikseen.

Voiko autotalliosakkeen myyntivoitosta vähentää asunto-osakkeen myyntitappion?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden luovutustappio vähennetään ensisijaisesti luovutusvoitoista.  Jos niitä ei ole, tappio vähennetään muista pääomatuloista. 

Kun tässä tapauksessa autotalliosakkeesta tulee voittoa, siitä vähennetään asuinhuoneiston osakkeiden myynnistä aiheutunut luovutustappio. Puolet luovutusvoitosta ja -tappiosta käsitellään lesken omassa verotuksessa ja toinen puoli kuolinpesän verotuksessa. 

Jos luovutustappiota jää vähentämättä, eli pääomatuloja ei ole riittävästi myynnin verovuonna ,vähentämättä jäänyt luovutustappio vähennetään seuraavan viiden vuoden aikana pääomatuloista, jos niitä on. 

On hyvä myös muistaa, että kuolinpesän luovutustappiot eivät siirry perillisille perinnönjaossa, jos niitä ei ole pystytty vähentämään kokonaan kuolinpesän verotuksessa. 

Jos sen sijaan ennen kauppoja tehtäisiin perinnönjako, mahdolliset voitot tai tappiot vahvistettaisiin leskelle ja perillisille, jolloin esimerkiksi perillinen voisi hyödyntää tappioita henkilökohtaisessa verotuksessaan. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Osakekauppa miinuksella – miten hyödynnän tappioni?

Minulla on käyttämätöntä myyntivoiton luovutustappiota osakkeiden myynnistä vuodelta 2016. Näiden tappioiden viimeinen vähennysvuosi on 2021. Voinko vähentää tappioni yksilöllisen säästöhenkivakuutuksen tuotosta? Minulla on myös rahastosijoitus. Voiko hyödyntää tappiota rahastosijoituksen tuotois...

Lue lisää

Saanko vähennyksen Talvivaaran osakkeiden tappiosta?

Olen myynyt Talvivaaran osakkeita yksityisessä välityspalvelussa lokakuussa. Minulla on vuokratuloja tältä vuodelta ja olen myös myynyt muita osakkeita voitolla. Vuodesta 2016 alkaen myyntitappiot vähennetään kaikista pääomatuloista. Saanko siis vähentää Talvivaaran osakkeista syntyneen tappion...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki