Myyntivoitot ja -tappiot 14.12.2022

Saman yhtiön osakkeita kahdella eri arvo-osuustilillä – missä järjestyksessä osakkeet myydään?

Minulla on osinkotuloja vuodelta 2022. Myyn sopivan määrän tappiollisia Telian osakkeita, joita on kahdella eri arvo-osuustilillä ja jotka on ostettu eri aikoina. Päteekö verotuksen 'vanhin ensin' -sääntö, kun myy osakkeita kahdelta arvo-osuustililtä?

Minulla on arvo-osuustilit sekä Nordeassa että Nordnetissä. Koska minulla on osinkotuloja vuodelta 2022, aion myydä sopivan määrän tappiollisia Telian osakkeita, joita on molemmilla arvo-osuustileilläni ja jotka on ostettu tipoittain eri aikoina.

Päteekö verotuksen 'vanhin ensin' -sääntö, kun myy osakkeita kahdelta arvo-osuustililtä?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa: 

Koska sinulla on eri aikaan ostettuja saman yhtiön osakkeita, ne myydään samassa järjestyksessä kuin ostit ne eli vanhimmat ensin kummaltakin tililtä erikseen. Fifo-periaate on siis arvo-osuustilikohtainen. 

Saman yhtiön arvo-osuuksia ei yksilöidä arvo-osuustilillä siten, että ne voisi luovuttaa määräämässään järjestyksessä. 

Käytännössä on mahdollista osoittaa luovuttaneensa tiettyjä saman yhtiön arvo-osuuksia ja näin määrätä myyntijärjestyksestä, jos on hankkinut saman yhtiön arvo-osuuksia eri arvo-osuustileille.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!