Vuokratulot 21.12.2017

Miten vähennämme keittiö- ja pintaremontin kulut?

Olemme teettämässä omistamaani asuntoon keittiö- ja pintaremonttia. Emme asu asunnossa. Aiemmin siinä asui lapsemme, mutta nyt asunto on ollut tyhjillään. Asunto on tarkoitus vuokrata remontin jälkeen. Voinko saada remontista kotitalousvähennyksen tai vähennyksiä vuokratulosta?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Tilanteessa, jossa omassa käytössä (vaikka kakkosasuntonakin) ollut asunto remontoidaan ja annetaan sitten vuokralle, voi remonteista saada joko kotitalousvähennyksen tai vähennyksen vuokratuloista. Teidän tapauksessanne asunto on kuitenkin ollut tyttärenne käytössä, joten kotitalousvähennystä ei oman käytön perusteella voi saada. 

Keittiöremontti ja pintaremontti, jossa kaapistot, tasot ja pintamateriaalit korvataan vastaavan tasoisilla uusilla materiaaleilla, ovat vuosikorjausta. Jos remontin yhteydessä tehdään merkittäviä muutostöitä tai jos materiaaleja vaihdetaan selvästi parempiin, on kyse ainakin osittain perusparannusmenoista. 

Verohallinnon Vuokratulojen verotus -ohjeen mukaan perusparannusmenot voi vähentää 10 vuoden tasapoistoina silloin, kun asunto otetaan omasta käytöstä vuokraustoiminnan käyttöön. Jos osakehuoneistossa tehdään perusparannus jo aikana, jona huoneisto on omassa käytössä, perusparannusmenot lisätään hankintamenoon (TVL 47 §). Menot eivät siten ole vähennettävissä mahdollisesta myöhemmin saatavasta vuokratulosta. 

Jos kyse on vuosikorjauskustannuksista, arvioidaan verotuksessa tapauskohtaisesti, miten kulut kohdistuvat aiempaan omaan käyttöön ja alkavaan vuokrauskäyttöön. Vuosikorjausmenot ovat vähennyskelpoisia vuokratulosta siltä osin kuin korjaukset johtuvat vuokrauksesta. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten vähennän ikkunaremontin kulut?

Omistan kiinteistön, jossa asun itse ja vuokraan siitä osaa ulkopuoliselle. Talossa tehtiin ikkunaremontti, jossa vanhat ikkunat uusittiin. Osan remonttikustannuksista voin ilmeisesti vähentää vuokratulosta, mutta voinko saada remonttikustannuksista myös kotitalousvähennystä?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!