Päivärahat ja kilometrikorvaukset 25.1.2018

Vaikuttaako lounasseteli päivärahan puolittamiseen?

Tiedän, että verottoman päivärahan enimmäismäärä on puolet normaaleista määristä, jos yrityksemme työntekijän työmatkaan sisältyy ilmaisia tai työnantajan kustantamia ruokailuja.

Jos yrityksemme antaa työntekijälle ravintoetuna lounasseteleitä myös hänen työmatkapäivinään, vaikuttavatko työntekijän saamat lounassetelit päivärahan puolittamiseen? 

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Eivät vaikuta. Lounassetelit ovat työnantajalta saatu luontoisetu, josta työntekijä maksaa ansiotulon veroa. Jos työntekijänne maksaa työmatkallansa lounaan lounassetelillä, kyse on hänen itse kustantamastaan lounaasta eikä työnantajan kustantamasta ateriasta.

Lounasseteleitä tai muita työntekijän ravintoetuna saamia maksuvälineitä ei siis rinnasteta työnantajan järjestämään ilmaiseen ruokailuun. Niinpä verottoman koko- tai osapäivärahan määrä ei pienene työntekijän saaman lounassetelin takia, vaikka työntekijä käyttäisi lounasseteleitä työmatkansa aikana. 

Sen sijaan, jos työnantaja tai esimerkiksi asiakas tarjoaa työntekijälle ilmaisen aterian, verovapaasti maksettavan päivärahan määrä voidaan joutua puolittamaan.

Ilmaiset ateriat vaikuttavat päivärahan määrään seuraavasti: kokopäiväraha puolitetaan, jos työntekijä saa kaksi ilmaista ateriaa, esimerkiksi lounaan ja päivällisen tai illallisen. Yksi ilmainen ateria ei vielä puolita kokopäivärahaa. Sen sijaan osapäiväraha puolitetaan työntekijän saadessa yhdenkin ilmaisen aterian. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki