Palkka ja palkitseminen 29.11.2018

Työnantaja maksaa ajokortin – pitääkö työntekijän maksaa ajokortista veroa?

Työntekijöidemme päivittäisiin työtehtäviin kuuluu autolla ajaminen kuten tukussa käynti. Kysyin pari vuotta sitten verottajalta, pitääkö uuden ravintolatyötekijämme maksaa veroa, jos yhtiö työnantajana maksaa hänen ajokorttinsa. Verottajan mukaan kyse oli lisäpalkasta työntekijälle. 

Nyt on jälleen sama tilanne, kun palkkaamme uuden työntekijän. Kyseinen henkilö on yhtiön omistajan tytär. Onko verottajan tulkinta edelleen voimassa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Tilanne on muuttunut. Vuoden 2018 alussa voimaan tulleen lain mukaan työnantajan kustantamasta koulutuksesta ei synny veronalaista tuloa työntekijälle, kun koulutus on työnantajan  näkökulmasta tarpeellista.

Esimerkiksi työntekijän ajokorttikulujen maksaminen voi olla verovapaata koulutusta, jos autolla ajaminen tosiasiallisesti kuuluu työntekijän nykyisiin tai tuleviin työtehtäviin. 

Tapauksessanne autolla ajaminen kuuluu työntekijän tosiasiallisiin työtehtäviin, joten työnantajana yhtiö voi kustantaa ajokorttikoulutuksen verovapaasti. 

Työntekijän tai hänen lähipiiriinsä kuuluvan henkilön osakkuusasema työnantajayrityksessä ei estä koulutuksen verovapautta, jos koulutus on työnantajan edun mukaista, eikä koulutusta kustanneta osakkuusaseman perusteella. Työntekijän työpanoksen tulee luonnollisesti myös tässä tapauksessa olla todellinen.

Koulutuskustannusten verovapaus edellyttää lähtökohtaisesti sitä, että työnantaja maksaa koulutuksen suoraan koulutuksen järjestäjälle. Jos työnantaja maksaa työntekijälle rahaa kouluttautumista varten, suoritus on pääsäännön mukaisesti työntekijälle palkkaa.

Työnantaja voi kuitenkin verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan. Tositteet on tällöin liitettävä työnantajan kirjanpitoon, ja koulutuksen tarpeellisuudesta työnantajan näkökulmasta on voitava tarvittaessa esittää selvitys.

Kannattaa muistaa, ettei työnantaja voi maksaa työntekijän ajokorttikuluja verovapaasti, jos työntekijä tarvitsee autoa asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin.

Työnantajan kustantamaa ajokorttia ei voida liioin pitää verovapaana, jos työntekijä ajaa omalla tai työnantajan autolla sinänsä työhönsä liittyviä matkoja, mutta ajaminen ei varsinaisesti kuulu hänen työtehtäviinsä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!