Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

Päivärahat ja kilometrikorvaukset 17.10.2019

Työntekijälle matkakortti – onko kyseessä verollinen vai veroton etu?

Voiko yritys korvata työntekijän itse ostaman matkakortin (kausikortin), jos työntekijä käyttää sitä säännöllisesti työpäivän aikana työtehtävien hoitoon? Ajatuksena on säästää taksikuluissa, joita syntyisi julkisen liikenteen käytön sijasta. Työntekijä voi käyttää matkakorttia samalla myös omiin matkoihinsa ja asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin. 

Syntyykö tästä työntekijälle verotettavaa etua vai voidaanko nämä tulkita verovapaiksi matkakustannusten korvauksiksi?

Veroneuvontajohtaja Kati Malinen vastaa: 

Työntekijä ei saa verotettavaa etua, jos hankitte hänen käyttöönsä matkakortin, jota hän saa käyttää ainoastaan työtehtävien hoitamiseksi tehtäviin matkoihin. Jos lipun käyttö sen sijaan on sallittu myös asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin tai korvaatte tällaisen yksityismatkoihin käytettävän kortin ostohinnan työntekijälle, syntyy työntekijälle verotettava etu. 

Jos korvaatte työntekijälle tämän itse ostaman lipun hinnan, on maksettu osuus kokonaisuudessaan palkkaa. Edun arvo voitaneen laskea kuitenkin asunnon ja työpaikan väliseen matkaan tarvittavan lipun hinnasta, vaikka se oikeuttaisi laajempaan matkustamiseen, jos nimenomaan työtehtävien hoitaminen edellyttää säännöllistä kulkemista laajemmalla matkustusalueella. 

Jos järjestely hoidetaan niin, että annatte työntekijän käyttöön arvosetelin tai muun kohdennetun maksuvälineen lipun ostamista varten tai lipunmyyntiorganisaation kanssa sovitaan, että lipun hinta laskutetaan suoraan työnantajalta, voidaan etuun kuitenkin soveltaa työsuhdematkalippua koskevaa sääntelyä. Työsuhdematkalippu on verovapaata 300 euroon asti. Lisäksi työsuhdematkalippu on verovapaata tuloa 750 euron ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Jos työnantaja antaa 750 euroa suuremman edun, työnantajan on selvittävä palkansaajan todellisten matkakustannusten määrä, koska verovapaa etu ei voi olla todellisia matkakustannuksia suurempi. 

Työsuhdematkalippu voidaan antaa ainoastaan asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten. Jos lippu kuitenkin on hankittu ensisijaisesti työtehtävien hoitamista varten, se voi oikeuttaa asunnon ja työpaikan välistä matkaa laajemmalle alueelle. Veronalainen etu lasketaan tässä tapauksessa asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin tarvittavan lipun hinnasta. 

Työsuhdematkalipuista on kirjoitettu Verohallinnon Luontoisedut verotuksessa sekä Luontois- ja henkilökuntaetujen hankkiminen kohdennetuilla maksuvälineillä -ohjeissa. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Lisää aiheesta

Päivärahat ja kilometrikorvaukset 30.11.2021

Ulkomaan päivärahat 2022

Päivärahan enimmäismäärä määräytyy sen maan tai alueen mukaan, missä matkavuorokausi ulkomailla päättyy. Jos matkavuorokausi päättyy laivalla tai lentokoneessa, määräytyy päiväraha sen maan tai alueen mukaan, josta...

Lue koko juttu

Päivärahat ja kilometrikorvaukset 30.11.2021

Kotimaan päivärahat 2022

Työnantaja voi maksaa työmatkan ajalta päivärahaa, jos matkakohde on yli 15 kilometrin päässä joko asunnostasi tai varsinaisesta työpaikasta. Jos palkansaaja saa jonakin matkavuorokautena ilmaisen tai matkalipun hintaan sisältyneen ruoan...

Lue koko juttu

Päivärahat ja kilometrikorvaukset 12.9.2019

Tuloja harrastuksesta: Porkkanaa seurojen puurtajille

Yleishyödylliset yhdistykset tarvitsevat vapaaehtoisia seuran töihin. Millaisia verovapaita korvauksia tai etuja yhdistykset voivat tarjota houkuttimeksi? Harrastukselleen omistautuneet ihmiset, jotka ovat into piukassa mukana seuran toiminnassa, ovat yleishyödylliselle yhdistykselle korvaamaton...

Yritysjäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Sinua saattaisi kiinnostaa

Jarin palkka

Verotuksessa on monta ihmetyksen aihetta. Tiesitkö esimerkiksi, että keskituloinen palkansaaja maksaa yli kymmenkertaisen määrän kunnallisveroa valtionveroon verrattuna? Tässä artikkelissa käydään läpi, kuinka esimerkkipalkansaaja Jarin verot lasketaan vuonna 2019. Veronalaiset ja verotettavat...

Lue lisää

Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki