Metsäverotus 21.4.2022

Metsäyhtymän osakkaalla on matkakuluja metsätilalle – miten kulut vähennetään?

Kolme henkilöä aikoo perustaa uuden metsäyhtymän. Keskusteluissa tuli esille yhden jäsenen matkakulut omalla autolla (250 km/suunta) kotoa metsätilalle metsätöihin. Vähennetäänkö matkakulut kyseisen henkilön vai metsäyhtymän verotuksessa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Kyseiset matkakulut vähennetään metsäyhtymän verotuksessa.

Yhtymän osakkaille aiheutuneet verotusyhtymän metsätalouteen liittyvät kodin ja metsätilan väliset matkakustannukset ovat vähennettävissä verotusyhtymän metsätalouden pääomatuloista.

Asunnon ja metsän välisten matkojen kulut vähennetään metsätalouden pääomatulojen verotuksessa ilman omavastuuosuutta. Vähennyksen kokonaismäärälle ei ole säädettyä ylärajaa.

Esimerkki: Antti on osakkaana metsäyhtymässä Y. Antti on käynyt verovuoden 2021 aikana omalla autollaan 5 kertaa tekemässä yhteisesti omistetussa metsässä taimikonhoitotöitä. Metsä sijaitsee 250 kilometrin etäisyydellä Antin kotoa. Antti ei laskuta matkakustannuksiaan metsäyhtymältä. Antin matkakulut 10 x 250 km x 0,25 e/km = 625 euroa voidaan vähentää metsäyhtymän Y metsätalouden pääomatuloista.

Verohallinto on ohjeistanut asiaa syventävässä vero-ohjeessa Metsätalouden matkakustannukset.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Erilaiset matkat, erilaiset vähennykset

Metsäverotuksessa erilaisista matkoista aiheutuvien kulujen vähennysoikeudessa on eroja. Vähennyksiin vaikuttaa esimerkiksi se, tehdäänkö matka metsätilalle vai jonnekin muualle. Olennaista vähennysoikeuden kannalta on, että matka liittyy kiinteästi metsätalouden harjoittamiseen.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki