Maatilaverotus 17.8.2017

Miten hyödynnämme maatalouden tappion?

Harjoitan vaimoni kanssa yhdessä maataloutta. Toimintamme oli viime vuonna tappiollista. Meillä molemmilla on pääomatuloja, joskin vaimollani selkeästi vähemmän kuin minulla.

Olemme yhdessä päättäneet vaatia tappiota vähennettäväksi pääomatuloista. Vaimoni työskentelee maataloudessa enemmän kuin minä (vaimon työpanos 90 %). Onko tappion vähentäminen meille yhteinen siten, että voisin hyödyntää tappiota enemmän kuin vaimoni?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Ette voi. Tappio jaetaan teidän kesken työpanostenne suhteessa. Jos vaimosi työpanos on 90 prosenttia, vähennetään tappiosta 90 prosenttia vaimosi pääomatuloista ja 10 prosenttia sinulla.

Mikäli vaimollasi on pääomatuloja vähemmän kuin maatalouden tappio-osuus, syntyy hänelle sen perusteella pääomatulolajin alijäämä, josta 30 prosenttia, kuitenkin enintään 1 400 euroa, voidaan vähentää alijäämähyvityksenä ansiotuloista menevistä veroista.

Mikäli alijäämää jää käyttämättä vielä alijäähyvityksen jälkeenkin, vahvistetaan hänelle pääomatulolajin tappio, joka on 10 vuoden ajan vähennyskelpoista hänelle syntyvistä pääomatuloista.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten pääomatulolajin tappio huomioidaan verotuksessa?

Minulle tuli vuonna 2011 pääomatulolajin tappiota metsätalouden tappiollisesta tulosta noin 10 000 euroa. Tämän tappion viimeinen käyttövuosi on 2021. Kuinka suurella summalla metsää pitää vuosina 2020 ja 2021 myydä, jotta pääomatulolajin tappio tulisi kokonaisuudessaan huomioiduksi? Minulla ei o...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki