Kulutusverot Suomessa

Kulutusverot ovat välillisiä tavaroiden ja palveluiden käyttöön kohdistuvia veroja. EU-maiden valmisteverojen harmonisoinnista huolimatta kulutusverojen kirjo eri maissa on laaja ja niiden yksityiskohtainen määräytyminen on monimutkaista. 

Suurin osa maksetuista kulutusveroista muodostuu yleisistä kulutusveroista, kuten arvonlisäverosta, joka kohdistuu lähes kaikkeen kulutukseen. Erityiset kulutusverot määräytyvät tuoteyksikkökohtaisesti, ja niiden kokonaisverorasitus voi muodostua useasta eri tavalla määräytyvästä verosta. Erityisillä kulutusveroilla, kuten tupakkavero, energiaverot, ajoneuvovero ja jätevero, pyritään ohjailemaan kuluttajien käyttäytymistä ja vähentämään ulkoisvaikutuksiltaan haitallista käyttäytymistä. Toisaalta niiden keskeinen tavoite on kerätä valtion kassaan rahaa.  

Kulutusverot ovat valtiolle tärkeä verotulojen lähde niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Kulutusverojen tasoa muutettiin pitkään varsin harvakseltaan, mutta EU:n velkakriisin seurauksena kulutusverojen kiristykset ovat yleistyneet monissa muissa ja kulutusveroista maksetut verotulot ovat kääntyneet nousuun.

Kulutusverotuksen tasoa voidaan vertailla esimerkiksi suhteuttamalla maksetut kulutusverot kaikkiin verotuottoihin. Näin mitattuna Suomen kulutusverotus oli OECD-maissa keskitasoista vuonna 2016. 

Kulutusveroselvitys 2017

Päivitetty 29.3.2018
Tulosta

Veronmaksajien ekonomistit


Pääekonomisti
Mikael Kirkko-Jaakkola
puh. 09 6188 7326
etunimi.sukunimi
@veronmaksajat.fi

Ekonomisti
Janne Kalluinen
puh. 09 6188 7327
etunimi.sukunimi
@veronmaksajat.fi

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.