Kotitalousvähennyksen tekeminen

Kotitalousvähennys myönnetään ainoastaan luonnolliselle henkilölle. Kuolinpesä voi saada vähennyksen henkilön kuolinvuodelta, mutta ei enää sen jälkeen.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä henkilön itsensä tekemästä työstä eikä työstä, jonka on tehnyt vähennystä hakevan henkilön kanssa samassa taloudessa asuva.

Kotitalousvähennyksenä voit vuonna 2017 vähentää 50 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta tai 20 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut (vuonna 2016 45 prosenttia työkorvauksesta ja 15 prosenttia palkoista sekä sivukulut). Omavastuu on 100 euroa.

Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.

Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2017 yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 000 euroa [(5 000 x 50 %) - 100) = 2400 euroa]. 

Ennen palvelun ostamista kannattaa tarkistaa, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys on sopimuksen tekohetkellä rekisterissä, kotitalousvähennyksen saa, vaikka se olisi poistettu rekisteristä laskun maksamishetkellä.

Tiedon ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta saat netistä osoitteesta www.ytj.fi. Rekisteristä näkyy seuraava tarkistuspäivä, jonka jälkeen rekisterimerkintä on syytä tarkistaa uudelleen.

Hyödyllisiä linkkejä:

Onko yritys merkitty ennakkoperintärekisteriin? Tarkista tieto YTJ yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä
Maksatko ensimmäistä kertaa palkkaa? Saat apua Pientyönantajan maksupalvelusta Palkka.fi
Tutustu Verohallinnon ohjeeseen: Kotitalousvähennys verotuksessa

(Päivitetty 16.12.2016)

Tulosta