Kotitalousvähennyksen tekeminen

Kotitalousvähennys myönnetään ainoastaan luonnolliselle henkilölle. Kuolinpesä voi saada vähennyksen henkilön kuolinvuodelta, mutta ei enää sen jälkeen.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä henkilön itsensä tekemästä työstä eikä työstä, jonka on tehnyt vähennystä hakevan henkilön kanssa samassa taloudessa asuva.

Kotitalousvähennyksenä voit vuonna 2016 vähentää 45 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta ja 15 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut (vuonna 2015 sama määrä). Omavastuu on 100 euroa.

Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.

Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2016 yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa [(5555 x 45 %) - 100) = 2 399,75].

Ennen palvelun ostamista kannattaa tarkistaa, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys on sopimuksen tekohetkellä rekisterissä, kotitalousvähennyksen saa, vaikka se olisi poistettu rekisteristä laskun maksamishetkellä.

Tiedon ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta saat netistä osoitteesta www.ytj.fi tai soittamalla numeroon 029 497 030. Rekisteristä näkyy seuraava tarkistuspäivä, jonka jälkeen rekisterimerkintä on syytä tarkistaa uudelleen.

Hyödyllisiä linkkejä:

Onko yritys merkitty ennakkoperintärekisteriin? Tarkista tieto yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ)
Maksatko ensimmäistä kertaa palkkaa? Saat apua Pientyönantajan maksupalvelusta (Palkka.fi)
Tutustu Verohallinnon ohjeeseen: Kotitalousvähennys verotuksessa

(Päivitetty 21.12.2015)

Tulosta